5de leerjaar

Welkom in het vijfde leerjaar. Je hoort nu al bij ‘de oudsten’ van de school. Je wordt al degelijk voorbereid op het middelbaar onderwijs. Er wordt alweer wat meer van je verwacht. Kan je goed in groep werken? Kan je je taken en lessen goed plannen? Kan je een overzicht houden in al je mapjes? Zorg je mee voor een goede sfeer in de groep?

Dat wordt je allemaal aangeleerd in de vijfde klas.

Je krijgt een juf die veel houdt van creatief bezig zijn. Je maakt mooie knutselwerkjes en leert leuke liedjes.

Dit jaar krijg je er ook een nieuw vak bij nl. Frans. Na enkele lessen Frans kan je al verschillende zinnen zeggen in de Franse taal. Je gaat elke Franse les woordjes moeten leren, maar ook dialoogjes maken, Franse liedjes zingen en luisteroefeningen komen aan bod.

Elk schooljaar leren we ook omgaan met mensen met een beperking. Een opvoedster van de Meander komt samen met enkele volwassenen vertellen hoe mensen met een beperking toch nog kunnen functioneren in de maatschappij. Jij leert omgaan met ‘andere’ mensen en zij leren omgaan met jullie.

Tenslotte ga je in de vijfde klas een fietsexamen afleggen. Er is een online examen voor alle Vlaamse 5de klassers. Dat gaat over allerlei situaties in het verkeer. Daarna ga je met je fiets een kleine route door Lanklaar fietsen, waarbij je beoordeeld wordt op elk kruispunt. Lukt het examen nog niet zo vlot, dan krijg je in het zesde leerjaar nog een herkansing, zodat je klaar bent om met de fiets naar de middelbare school te gaan.

Als je dit allemaal leest, wil je toch onmiddellijk naar klas 5 komen, niet?

Juf Lut